LAISKALASSI.FI > Asuminen

Matkailuauto on tarvittaessa täysin omavarainen. Tämä tarkoittaa sitä, että käytettävissäsi on sähkövalaistus, keittoliesi, jääkaappi, huuhteleva WC, lämmitys, lämmin / kylmä vesi ja suihku – kaikki tämä vaikka autolla pysähtyisi keskelle erämaata. Jos tarvitset matkan aikana lisätietoa laitteiden käytöstä, löytyy auton käyttöohjekirja hansikaslokerosta, ja asunto-osan varustukselle kaapistosta.

Mikäli verkkovirtaa on saatavilla, kannattaa se aina kytkeä autoon. Tämä mahdollistaa ilmastoinnin, mikroaaltouunin ym. sellaisten laitteiden käytön, jotka vaativat toimiakseen 230 voltin jännitteen. Lisäksi – verkkovirran ollessa kytkettynä – akkulaturit lataavat automaattisesti akkuja, ja tällöin myös kaasun kulutus vähenee. Kaasua käytetään kuitenkin aina lieteen, käyttöveden lämmitykseen sekä yleensä lämmitykseen (kattoasenteinen ilmastointilaite voidaan myös kytkeä lämmitysasentoon).

Valaistus

Asuintila on varustettu monipuolisella valaistusjärjestelmällä. Useimmat valopisteet ovat akkujännitteen säästämiseksi matalaenergiavalaisimia, joko Led-, halogeeni- tai loisteputkitoimisia. Lukuvaloja löytyy joka istuin- ja makuupaikan kohdalla; lisäksi on yleisvaloja sisätiloihin, usein myös sisäänkäynnin kohdalla ulkopuolella sekä vaatekaapissa ja varastotilassa. Jos verkkovirtaa ei ole saatavilla, valoja ei kannata pitää päällä sellaisissa tiloissa, joissa ei oleskella (akkujen käyttöajan maksimoimiseksi). Autosta löytyy 12 voltin pistokkeita muunmuassa matkatelevisiolle.

Akut 12 VDC

Jos leiriydytään useampi päivä auton omalla akkuvirralla, saattaa akku käytöstä riippuen lopulta tyhjentyä. Tämä ei kuitenkaan vaikuta moottorin käynnistykseen, sillä matkailuautoissa on kaksi akkua: auton oma käynnistysakku moottorille sekä käyttöakku asuintilalle (kojelautaan asennettu CD-soitin tosin ottaa virtansa käynnistysakusta). Akkujännitteiden lukeman tarkastukseen on autoissa helposti luettavat mittarit; asuinosan oven yläpuolella. Akut latautuvat sekä moottorin käydessä että verkkovirran ollessa kytkettynä.

Asuintilan ilmastointi

Mallistomme lähes kaikki autot on varustettu asuintilan ilmastointilaitteella jota voi vuokrata erikseen. Koje on asennettu asuinosan kattoon, ja se toimii ainoastaan 230 V verkkovirran ollessa kytkettynä kun ollaan matkaparkissa tai leirintäalueella. Laitteessa on valittavissa myös pienitehoinen lämminilmapuhallus.

Vesijärjestelmä ja WC

Vesisäiliöiden pinnan seurantaan on autoissa helposti luettavat mittarit; asuinosan oven yläpuolella. Sekä raikasvesisäiliön että harmaavesisäiliön koko on 80-90 litraa mallista riippuen. Vesipumput toimivat akkuvirralla, ja vesi lämmitetään kaasulla. Harmaavesisäiliön tyhjennysputki sijaitsee auton alla, ja leirintäalueilla on käytettävissä erityisiä jäteveden tyhjennysasemia.

Kemsa-säiliön tila on luettavissa WC-istuimen alaosan mittarista. Säiliön tyhjennys tapahtuu auton kyljessä olevan luukun kautta vetämällä WC-kasetti ulos. Kasetti tiivistyy poistettaessa itsestään, ja se voidaan helposti kantaa tyhjennysasemalle, joita löytyy jokaiselta leirintäalueelta ja toisinaan myös huoltoasemilta. Jos erityistä tyhjennyspaikkaa ei ole käytettävissä, voidaan säiliö tyhjentää hätätapauksessa myös tavalliseen WC-pyttyyn. Kasetti huuhdellaan ja pohjalle kaadetaan erityisesti kemialliseen WC:hen tarkoitettua nestettä pakkauksen ohjeen mukaan seuraavaa käyttöä varten (Kemsa-aine kuuluu auton vuokrausvarustukseen).

Kaasujärjestelmä

Autossa on mukana kaksi 11 kg:n kaasupulloa. Pullot ovat samantyyppisiä kuin kaasugrilleissä yleisesti käytetyt, mutta kierreventtiilillä varustettuja. Vähintään toinen pulloista on aina täysi autoa vuokrattaessa, ja kaasu kuuluu vuokraushintaan. Jos autoa vuokrataan pidemmäksi aikaa, tai kaasun kulutus on erityisen runsasta kylmästä ilmasta tms. johtuen, on kaasupullon täyttö kesken vuokra-ajan vuokraajan vastuulla. Kaasumäärälle ei ole mittaria – kun kaasukäyttöiset laitteet lakkaavat toimimasta, on aika vaihtaa kaasun liitosjohto tyhjästä täysinäiseen pulloon. Varo ostamasta trukki-pulloja joiden liitososaa suojaa metallikaari, niitä EI SAA KÄYTTÄÄ matkailuajoneuvoissa. Pääkaasuventtiili on itse pullossa, letkurikkoventtiilit kaasukotelossa ja erilliset sulkuventtiilit kaasulaitteille (jääkaappi / liesi / lämmityslaite) on integroitu keittiökalusteeseen.

Normaali kaasunkulutus on lopulta yllättävänkin vähäistä, lämmityslaite jatkuvassa käytössä syyskylmillä kuluttaa 11 kg pullon arviolta noin viikossa.

Matkailuauton kaasulla toimivat järjestelmät ovat liesitaso, jääkaappi, lämmityslaite ja lämminvesivaraaja. Laitteiden käyttökytkimet ovat varsin yksinkertaisia ja toiminta pitkälle automatisoitua. Niiden toimintaan voi tarkemmin tutustua aina autossa mukana olevista käyttöohjekirjoista.

Monia askarruttaa kaasun käyttö sisätiloissa. Kaasukäyttöiset laitteet eivät oikein käytettyinä kuitenkaan ole vaarallisia. Kaikki matkailuauton kaasulaitteet liettä lukuunottamatta tuulettuvat auton ulkopuolelle, ja ne on varustettu ylikuumenemissuojilla. Mikäli kaasuvuoto laitteistossa tapahtuisi, tunnistaa järjestelmän paineensäätäjä liian suuren virtauksen ja sulkee kaasun automaattisesti. Kaasuun on myös lisätty hajuainetta jotta sen tunnistaminen kävisi helposti. Tämä “tuoksu” tulee tutuksi esim. kaasuliettä sytytettäessä.

Kaasuliesi sinänsä on mainio ruoanlaittoväline; vesi kiehuu nopeasti ja keittotasot jäähtyvät lyhyessä ajassa käytön jälkeen. Mm. kiehuminen loppuu heti liekin sammuttua, sillä kaasuliesi ei varaa lämpöä kuten vastaava sähkötoiminen liesi. Kaasuliesi on matkailuauton ainoa kaasulaite, jota ei saa koskaan jättää ilman valvontaa.

Jääkaappi

Yleensä jääkaapissa on kolme eri toimintatilaa: Huomaa, että vain yhtä toimintatilaa saa käyttää kerrallaan laitteen rikkoutumisen estämiseksi!

1. Akkuvirta. Ajon ajaksi tulee kaasuhanat sulkea ja kytkeä kaappi akkuvirralle. Akkuvirta kytkeytyy moottorin käynnistyttyä, kun akkuvirran katkaisija on valittuna. Siis jääkaappi toimii akkuvirralla vain kun auton moottori on käynnissä.

2. Verkkovirta. Verkkovirtatoimintoa kannattaa käyttää aina verkkovirran ollessa kytkettynä autoon.

3. Kaasukäyttö. Kun sähköä ei ole saatavilla, jäähdytetään jääkaappi nestekaasulla. Joissakin malleissa (piezosytytys) tulee erikseen varmistaa, että kaasuliekki on syttynyt. Jos laitteen käyttö ei ole ennestään tuttua, kannattaa tutustua auton mukana kulkevaan jääkaapin käyttöohjeeseen. Kun autossa on letkurikko turvalaite voidaan jääkaappi käyttää kaasulla myös ajon aikana.

Leiriytyminen

Pohjoismaissa on kattava ja hyvin varustettu leirintäalueverkosto. On suositeltavaa suunnitella ajoreitti niin, että yöpymiset tapahtuvat mahdollisuuksien mukaan leirintäalueilla. Nämä sijaitsevat yleensä luonnonkauniilla paikalla vesistöjen ääressä, ja niiden palveluihin kuuluu yleensä ainakin aidattu ja valvottu alue, sähköliitäntä, vesi- ja WC huolto, sauna, ruoanlaitto- ja pyykinpesumahdollisuus, tiskauspaikka, elintarvikekioski ja grillikatos. Monet camping-alueet ovat hotellien tai muiden vastaavien yritysten yhteydessä, ja niillä on tarjottavana laaja valikoima palveluita leirintäalueen vieraille: kalastuskortteja, ravintoloita, kauppoja, info-piste matkailijoille ja vaikkapa elämysmatkoja. Usein vuokrattavina ovat mm. veneet, vesiskootterit, kanootit ja polkupyörät.

Parhaat paikat leirintäalueilta viedään tietenkin ensin, ja siksi on kannattavaa saapua paikalle hyvissä ajoin.

Yövyt leirintäalueella tai et, tärkeää on huolehtia jätteet ja jätevedet niille varattuihin paikkoihin. Luonnon, ympäristön ja muiden matkailijoiden huomioonottaminen on hyvä lähtökohta kaikille matkailuautolla liikkujille.